Чувствате ли се уморени през повечето време – дори след пълноценен сън?! Забравяте ли често елементарни неща?! Може би ръцете и краката ви са постоянно студени, пада ви косата, наддавате килограми или ви е трудно да отслабнете?! Често променяте настроението си, изпадате в депресивни състояния или се тревожите без основателна причина?! Имате запек?! Хромонален дисбаланс като ПМС (предменструален синдром), нередовен цикъл, нисък сексуален нагон, безплодие?! Суха кожа и чупливи нокти?! Рефлукс?!

Ако нещо от това ви звучи познато, може да имате автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Тази малка пеперудообразна жлеза, която се намира на шията ни е двигателя на нашето тяло. Тя произвежда хормони, които са необходими на всяка клетка в тялото ни и регулират всички метаболитни функции – сърдечната честота, температурата, метаболизма и дори нашето настроение.

Заболяванията на щитовидната жлеза в наши дни са като някаква епидемия. Един на всеки осем души, а жените сме пет до осем пъти по-податливи, имат някаква дисфункция на жлезата.

Какво всъщност е Хашимото?

Синдромът на Хашимото не е заболяване на щитовидната жлеза, както го обяснява нашия ендокринолог, а е проблем на имунната система.

Хашимото е автоимунно заболяване, при което организмът припознава щитовидната ни жлеза, като чуждо тяло и започва да я атакува. Това ѝ пречи да функционира правилно и тя започва да произвежда недостатъчно хормони и забавя всички наши метаболитни процеси.

Как да помогнем на имунната си система?

Когато осъзнаем, че виновника за нашето състояние в повечето случаи сме самите ние, започваме да търсим причините за разпада на имунната ни система. Ако успеем да се справим с проблемите ѝ, тя ще спре да атакува щитовидната ни жлеза, която постепенно ще възстанови нормалната си функция и неприятните симптоми един по един ще започнат да изчезват.

Първото и може би най-важно нещо е да се погрижим за червата си, защото около 70% от имунната ни система се намира в храносмилателния тракт. Трябва да премахнем от трапезата си храните, които предизвикват възпалителни процеси, да разпознаваме и избягваме токсините и да обърнем особено внимание на инфекциите и бактериите. Трябва да възстановим ензимите и киселинния баланс за правилното храносмилане. Да „засадим“ добри бактерии от пробиотици. И накрая да ги обновим с правилните хранителни вещества, аминокиселини и витамини.

Следващата важна стъпка е да оптимизираме хранителния си режим и да създадем здравословни навици. За болните от Хашимото една от най-важните промени, които трябва да следваме е да спрем глутена и млечните продукти и да ограничим приема на зърнени храни. Хранителния ни режим трябва да е високо-протеинов, да използваме само нерафинирани чисти мазнини и драстично да намалим въглехидратите. Много важни елементи за правилното функциониране на щитовидната ни жлеза са елементите йод и селен. Затова не пренебрегвайте йодираната трапезна сол и си набявайте селен, като хранителна добавка.

Много внимавайте с токсините! Живакът, перхлоратите, нитратите биват абсорбирани от жлезата ни вместо йод. Нямате си идея с колко отрови сме заобиколени: чешмяната вода, въздуха през зимата заради пушещите комини, пломбите от амалгама, някои видове риби, алуминиевите тигани, козметиката… Затова е наложително редовно да детоксикираме тялото си.

Има теории, че автоимунните заболявания може да бъдат причинени от инфекции. Най-разпространени са херпесните вируси, хепатит С и Хеликобактер пилори. Много често дори не подозираме, че сме заразени. Затова е добре да си направим изследвания, защото лекувайки инфекциите намаляваме броя на антителата, които атакуват нашата щитовидна жлеза.

И за финал – не пренебрегвайте стреса, защото хормоните, които се отделят, забавят тези на щитовидната жлеза, пречат на преобразуването им в активни такива и се свързват с тях в кръвообращението и им пречат да навлязат в клетките и да си свършат работата. Всеки човек се бори със стреса по различен начин, затова намерете вашия, намерете своя ИКИГАЙ. Разходка сред природата, йога, медитация, разговор с приятел, хубав филм, намерете си хоби, благодарете за всички неща, които имате в живота си и ги оценете подобаващо, научете се да живеете бавно, това ще ви помогне да държите стреса далеч от вас!!!

Човек, когато е здрав има хиляди мечти. Болен ли е, има само една – да се чувства по-добре!

💛 Зори

⭐⭐⭐⭐⭐