Да бъдем здрави и жизнени до дълбоки старини е може би „Светия граал“ за много от нас. Дали наистина дълголетието е само генетично заложено в някои от нас или имаме власт над нашето здраве!? Защо някои хора живеят по-дълго от други!? Каква е тайната… ?

В света има кътчета, където можете да срещнете най-здравите и най-дълго живеещите хора. Наречени са „Сините зони“ и екипи от National Geographic са открили  пет места, които са нарисували със син цвят на картата. Това са: Регионът Барбагия в Сардиния, Икария в Гърция, Полуостров Никоя Коста Рика, Адвентистите от Лома Линда Калифорния и Окинава Япония.

Дълголетниците живеещи по около сто години запазват своето здраве – физическо и ментално до края на дните си. Изучавайки техния начин на живот, хранителни навици и мислене учените откриват защо тези хора живеят по-дълго.

Движението, и то естественото движение: ходене пеш, градинарство, животновъдството са сред основните занимания на хората в Сините зони. Те не ходят на фитнес, не участват в маратони, но са в движение от сутрин до вечер. Ходенето пеш спомага за здрава сърдечно – съдова система, укрепва мускулите и ставите и предпазва мозъка от увреждания. Ако преди 100 години 10 % сме имали седящи работни места, то сега те са около 90 %. Затова слагайте удобните обувки и на разходка. Един час на ден ще прибави няколко годинки към живота ви. Тук тайната на дълголетието е в умереността – не изтощавайте тялото си с тежки тренировки и вдигане на големи тежести. Ходете пеш, правете упражнения, практикувайте йога, танцувайте, плувайте, движете се…

Храненето в Сините зони е преобладаващо вегетариянско. Консумира се риба, а месо само няколко пъти месечно. На трапезата им има предимно бобови култури, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци от собствените им градини, маслиново олио. Пият предимно вода и билков чай. Пропускат храните с добавена захар, не ядат „fast food“, не пушат цигари, но всички (с изключение на Адвентистите) пият по чаша червено вино на обяд или с приятели. Интересен факт е, че използват правилото 80 към 20. Спират с храненето, когато усетят, че стомасите им са на 80 % пълни. Тук тайната на дълголетието е в осъзнатото хранене. Мисете какво консумирате, защото ние се самоизграждаме с храната. Спрете „junk foods“-а, захарта, консервите и обработените продукте. Научете се да си приготвяте храната сами от свежи продукти. Намалете месото и увеличете бобовите, ядките, плодовете и зеленчуците. Наслаждавайте се и се хранете заедно със семейството и приятели с чаша хубаво черевено вино. Не преяждайте.

В Сините зони Семейството е на особена почит. Хората там са много сплотени и поставят грижите и вниманието към близките си на първо място. Възрастните изживявят старините си сред децата и внуците си. Тази отдаденост към семейството добавя още годинки към живота им, защото изпитваш спокойствие и сигурност, когато знаеш, че близък ще се погрижи за теб. Друга особеност в Сините зони е, че всеки дълголетник принадлежи към някаква общност. Събират се приятели с общи интереси, най-често религиозни, помагат си взаимно забавляват се и се смеят. Чувството им за хумор е доста хапливо и саркастично, но им помага да се справят с напрежението и стреса.


Но може би най-важната тайна е, че всички дълголетници са открили своя „Икигай“ ( „ики“ – живот, „гай“ – ценност) – смисъла на живота. Икигай е това, което обичаш да правиш, това в което си много добър и започнеш ли да го правиш времето спира.

10 закона на Икигай от книгата: „Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот“:        

1. Остани винаги активен, никога не се пенсионирай. Ако човек изостави онова, което обича и може да прави, той губи смисъла на живота си. Ето защо, дори след като „официално“ приключиш професионалния си път, е важно да продължиш да правиш смислени неща, да се развиваш, да създаваш красота или полза за останалите, помагайки и придавайки облик на своя малък свят.


  2. Приемай нещата спокойно. Бързането е обратнопропорционално на качеството на живот. Както казва една стара поговорка: „Ако вървиш бавно, ще стигнеш далеч.“ Когато престанеш да препускаш, времето и животът придобиват нов смисъл.

 

 3. Не яж до насита. По отношение на храненето и дълголетието важи фразата „по-малкото е повече“. Според закона на 80-те процента трябва да се храниш малко по-малко, отколкото ти се иска, за да запазиш здравето си непокътнато за дълго време.  

 

4. Обкръжи се е добри приятели. Те са най-добрият еликсир за разсейване от тревогите – с приятен разговор, с разказване или слушане на анекдоти, със съвет, със съвместно забавление, споделяне, мечти… Всичко това прави съществуването по-леко и забавно. Или с други думи: живот заедно.  

 

5. Бъди във форма за следващия си рожден ден. Както водата е бистра и чиста, когато се движи, така и тялото, което те носи през живота, се нуждае от ежедневна поддръжка и движение, за да ти служи дълги години. Освен това, физическите упражнения водят до отделяне на хормони на щастието.  

 

6. Усмихвай се. Приветливото и ведро излъчване привлича другите и релаксира самия човек. Добре е да си даваш сметка за нещата, които не вървят, но не бива да забравяш привилегията да си тук и сега – в този свят, пълен с възможности.  

 

7. Обнови връзката си с природата. Въпреки че повечето хора живеят в градовете, всички ние сме създадени като част от природата. Имаме нужда често да се връщаме към нея, за да зареждаме батериите си.  

 

8. Бъди благодарен… на своите предци, на природата, която те дарява с въздух и храна, на своите спътници в живота, на всичко, което изпълва със светлина деня ти и те кара да се чувстваш щастлив, че си жив. Посвети определен момент от деня си на благодарността – така ще увеличиш потока на щастието си.  

 

9. Живей за момента. Престани да съжаляваш за миналото и да се тревожиш за бъдещето. Всичко, което имаш, е днешният ден. Използвай го по най-добрия начин, така че да заслужава да бъде запомнен.  

 

10. Следвай своя икигай. Някъде вътре в теб се крие една страст – уникален талант, който изпълва със смисъл дните ти и те подтиква да даваш най-доброто от себе си до последно. И както казва Виктор Франкъл – ако все още не си го намерил, следващата ти задача е да го откриеш.  

Всеки ден прави това, което обичаш да правиш.

 


💛 Зори 

⭐⭐⭐⭐⭐