Моята история…

Никога не бях чувала за щитовидна жлеза и заболявания като: хипертериодизъм, хипотериодизъм и Хашимото.

Няколко месеца преди да навърша 30 получих пристъп – силна болка в областта на слънчевия сплит и учестено и супер неприятно сърцебиене. Здрава до този момент, без никакви алергии или хронични заболявания (болестите сякаш ме заобикаляха). Беше късно вечерта, след може би около полувин час, който ми се стори цяла вечност, болката отмина и сърцето ми възвърна нормалния си ритъм. До тук добре, може би някаква незнайна паник атака или хранителна непоносимост. Само че нещата се повториха два дни по-късно, сутринта, след силното турско кафе, което пиех тогава. И няколко дни по-късно пак – всеки път сутрин.

Започнах да ставам сутрин с нежелание, най-малкото физическо натоварване ме изтощаваше, изкачвайки стълбите до втория етаж, получавах неприятното сърцебиене, имах чувството, че умирам.

Започнах да ходя почти всяка сутрин до спешното. Пристъпите бяха по няколко дни в месеца, но бяха силни и плашещи. Обиколих всички кабинети, за които се сетих, кардиолог, гастроентеролог, направих си пълни изследвания. Всеки един лекар намираше накаква аномалия, изписваше ми хапчета, но пристъпите продължаваха.

Изпаднах в депресия…

Не ставах по цял ден от леглото. Вечер си лягах с мисълта „дали ще се събудя сутринта“. Спрях да изпращам сина си сутрин за училище, спрях да готвя, не обръщах никакво внимание на външния си вид, спрях да излизам с приятели…

Започнах да обикалям частни клиники и кабинети, надявах се някой да ми каже какво ми е. Ходих даже да ми „леят куршум“, някой беше казал, че може да е от уплаха. Виждах болката в очите на близките ми, не знаех какво си мислеха, но загрижеността им не ми помагаше.

Времето си минаваше, няколко месеца след първия пристъп, поредната неприятна сутрин, трепереща, почти разплакана стоях в чакалнята на частна клиника. Жената на регистратурата ме гледаше с някакво странно разбиране, докато се опитвах да и обясня, че нямам представа от какъв лекар имам нужда, изброявайки ѝ вече хилядите ми оплаквания: сърцебиене, болки в горната част на корема, постоянна отпадналост, световъртеж, главоболие, липса на апетит, ниско кръвно, обилно менструално кръвотечене и вече не помня какво още…

Изслуша ме без да ме прекъсне и ме попита дали съм ходила на ендокринолог?! Как да съм ходила, като не знаех, че съществува такъв лекар!

Ендокриноложката не беше от най-добрите ми попадения, но поне беше някакво начало. Важното беше, че след кръвни изследвания на хормоните и наличието на огромни количества антитела се определи точната ми диагноза, а именно Хашимото.

Изписа ми Еутирокс 125mg и Селен, но докато организма ми свикваше да приема отвън изкуствени заместители на произвежданите от щитовидната ми жлеза хормони, аз свиквах с диагнозата „до живот“.

Струваше ми се страшно да живея по този начин. След време смених ендокринолога, успокоителните думи на новия лекар възвърнаха желанието ми за живот.

Единственото нещо, което изписва лекаря са лекарства. Те обаче не дадоха нужното облекчение….

Продължавах да се боря със симптоми като умора, разсеяност, раздразнителност, болки в ставите и мускулите, косопад, качих килограми без да променям начина си на хранене, болки в стомаха след хранене, рефлукс…

Започнах да чета повече, да влизам в различни форуми, да откривам хора с подобни на моите оплаквания. Разбрах, че автоимунните заболявания много често прогресират и заместващите хормони, които пиех, не спират този процес.

Научих се да живея с болежките си, мислех, че са нелечими, но скоро започнах да откривам кои неща отключват неприятните симптоми. Първо си спомням, че спрях кафето. После забелязах, че дните преди менструация са най-неприятни. След дълги години на търсене, проба-грешка и с много обич към самата себе си успях да си върна здравето.

Върнах си живота!

Сега вече следвам мечтите си и постигам целите си, създавайки собствени условия на живот, благодарение на които, болките ми се превърнаха в лош спомен.

Рефлуксът, от където тръгна всичко е овладян, няма ги вече неприятните паник атаки, чувствам се щастлива и енергична през повечето дни, косата ми възвърна своята сила и блясък, имам енергията да преследвам и постигам всичко, което сърцето ми желае…

Всеки проблем има решение, стига да го търсиш достатъчно време!

В следваща публикация ще се опитам да обясня какво съм разбрала за причините за отключване на заболяването и какви са начините да се справяме с него.

💛 Зори

⭐⭐⭐⭐⭐