Джак Ма, обикновен учител по английски в Китай, със своя сайт за електронна търговия Alibaba, успя да стане уеб гигант и един от най-влиятелните предприемачи на планетата.

Alibaba е:

 • Един от най-големите виртуални търговски центрове в света.
 • Ръководена от Джак Ма – най-богатият човек в Азия.
 • Една от десетте най-големи компании в света (около 300 милиарда долара).
 • Отговаря за обработката на десетки милиони пратки всеки ден и почти 2/3 от доставките в Китай.

„Alibaba играе централна роля в преструктурирането на китайската икономика. […] Повече от всеки друг Джак е лицето на този нов Китай. Вече смятан за популярен герой, той символизира двете нови китайски религии: консуматорството и предприемачеството.

AliBaba book

Железният триъгълник, концепция, създадена и използвана от Джак Ма за обозначаване на трите стратегически сили на Alibaba, а именно: Електронна търговия, Логистика и Финанси.

Електронна търговия:

Двата най-популярни уебсайта за електронна търговия на „Alibaba“ са: „Taobao“ – третият най-посещаван уебсайт в Китай и 12-ти в света и „Tmall“ – 7-ият най-посещаван уебсайт в Китай.

„Заедно тези сайтове представляват 80% от оборота на групата или близо 10 милиарда долара годишно“

„Ако „Taobao“ е като супермаркет, „Tmall“ е като луксозен търговски център.“

В допълнение към тези два сайта, „Alibaba“ има трети, наречен „Juhuasuan.com“, който е един от най-големите в света. Общо трите обединяват повече от 10 милиона продавачи и предлагат над 1 милиард продукта.

AliBaba

Онлайн пазаренето в Китай е начин на живот!

Кларк Дънкан ни обяснява защо организацията на китайската икономика значително благоприятства успеха на онлайн продажбите, въпреки усилията на страната да построи много търговски центрове, супермаркети или квартални магазини.

Две основни причини са допринесли за нарастването на онлайн продажбите в Китай:

 • Пазаруването в Китай не е много приятно изживяване… Следователно пазаруването онлайн е начин клиентите да спестят време и пари.
 • И цената на недвижимите имоти е изключително висока. Традиционните търговци трябва да плащат прекомерни наеми и е невъзможно да инвестират толкова много, колкото се влага в електронната търговия в областта на маркетинга, логистиката, човешките ресурси и качеството на услугите, както правят западните търговци.
AliBaba building

В сайтовете на Alibaba можете да намерите всичко!

Най-продаваните артикули на сайтовете на Alibaba са обувки и дрехи, след това хранителни стоки (Alibaba доставя пресни продукти за 24 часа в над 60 града!).

Ето откъс от книгата, който описва изобилието и разнообразието на това, което се продава в Alibaba:

„Всъщност е почти невъзможно да се състави пълен списък на всички продукти, продавани в сайтовете на Alibaba: от бебешки артикули до автомобили, домакински уреди, потребителска електроника, книги, козметика, парфюми и бижута – можете да намерите всичко. Дори услуги, някои от които доста нестандартни: можете да „наемете“ приятелка за събитие, да поверите любовната раздяла на „експерт“. Съпругите, които се съмняват в лоялността на съпрузите си, могат да научат всички трикове, за да държат любовниците далеч от мъжете си. Младите жители на града, които работят твърде много, могат да наемат „пратеник“, който да посети родителите им в провинцията. Можете дори да дарите сперма там срещу такса от $800.“

AliBaba campus

Логистика:

„В Китай има истинска армия формирана от милионите доставчици, които разнасят пеша, с велосипеди, мотоциклети, микробуси или влакове поръчките на потребителите в цялата страна. Те са невъзпятите герои на електронната търговия. […] Без тази евтина куриерска услуга Alibaba никога нямаше да се превърне в гиганта, който е днес.“

Половината от логистичната мрежа в Китай е съставена от 4 компании, всички от Tonglu: Shentong (STO Express), Yuantong (YTO Express), Zhongtong (ZTO Express) и Yunda. Джак Ма обедини сили с първите три и няколко други, за да създаде Cainiao (China Smart Logistics), огромна логистична платформа „с несравнима мощ в света“ Тя обработва 15 милиона колета на ден и в нея работят над 1,5 милиона души в 600 китайски града. Cainiao експериментира с множество иновации в логистиката (доставка с дронове например), за да намали допълнително разходите и времето за доставка (амбицията на Alibaba е, наред с други неща, да може да доставя продуктите си за 2-3 часа в големите градове).

office AliBaba

Финанси:

Alipay е най-популярната платежна система в Китай. Отговаря за 750 милиарда долара транзакции годишно (три пъти повече от PayPal) и 1/3 от глобалните транзакции.

Благодарение на Alipay китайските потребители могат да:

 • Прехвърлят пари.
 • Зареждат телефонната си сметка.
 • Плащат директно в определени магазини и ресторанти.
 • Плащат сметките си за вода, електричество и газ.
 • Купуват самолетни билети.
 • Плащат глоби или застрахователни премии.

Alipay е де факто новата валута на китайската цифрова икономика.“

Yu’e Bao е онлайн взаимен фонд, създаден от Alibaba през 2013 г. Когато стартира, този фонд предизвиква истинска „лудост“. Предлагайки на вложителите по-висок лихвен процент от този на банките, те започват да прехвърлят стотици хиляди долари в Yu’e Bao. В рамките на 10 месеца Yu’e Bao става четвъртият по големина фонд в света. Но много бързо са наложени ограничения, за да се попречи на възхода на Yu’e Bao. Пред недоволството на банките, изправени пред проблем с ликвидността, Джак Ма отговаря:

„Финансовата индустрия се нуждае от пробивни играчи, аутсайдери, за да осъществи своята трансформация.“

Банкови услуги

Въпреки ограниченията Alibaba продължава да се разширява във финансовите услуги. Той лансира широка гама от продукти:

 • Система за микрокредитиране за търговци.
 • Платформа за групово финансиране.
 • Собствен кредитен филиал („Sesame Credit Management“).
 • Многобройни продукти в областта на управлението на парите, потребителските кредити и застраховането.

„Железеният триъгълник“ е ключов фактор, който ни позволява да разберем как Alibaba се превърна в такъв доминиращ играч в електронната търговия в цял Китай. Но и харизмата на неговият основател, неговата „магия“ му помогна да изгради цялата тази структура чрез свързване на капитал и хора.“

Магията Джак

Външният вид на основателя на Alibaba е доста уникален. С прякор Е.Т. – тъй като се твърди, че прилича на извънземното на Стивън Спилбърг – Джак Ма не изглежда като типичния шеф.
Той смята себе си за „100% произведен в Китай“, и твърди, че е изградил кариерата си на факта, че е бил „до голяма степен подценен от своите конкуренти“. Дънкан Кларк описва Джак Ма като истински шоумен, изпитващ удоволствие да се противопоставя на стереотипите и много умел да очарова онези, с които говори:

„Той е уникална китайска комбинация от глупост и дързост. Един от първите му чуждестранни сътрудници обобщи този талант с две думи: „Магията Джак“.

Jack Ma

Харизматичен и упорит, особено що се отнася до собствената си интуиция, шефът на Alibaba има и невероятен талант за комуникация. В изказванията си Джак Ма умее да бъде забавен и да предизвиква емоции. Човекът знае как да привлече вниманието на публиката, както на китайски, така и на английски. За да постигне това, той използва препратки към поп-културата с международната си публика, а пред китайските си сънародници Джак – с препратки към романи за бойни изкуства или към историята на китайската революция.

Мантрата на Джак Ма: „Първо клиентите, второ служителите, трето акционерите“.

Клиенти: Alibaba не е просто канал за дистрибуция за клиентите, той преди всичко им гарантира устойчивост (особено за малкия бизнес).
Служители: Това са „Алирен“ (хората на Али) и силната култура на компанията.
Акционери: Те са на последно място, защото краткосрочният натиск, свързан с печалбите, го отвлича от големите му амбиции.

AliBaba work

Силна корпоративна култура
Централата на Alibaba, Wetlands, е с площ от 240 000 m², носещ отпечатъка на Джак Ма. Състои се от:

 • Комплекс от стъклени и стоманени кули, в който освен офиси намираме и голяма фитнес зала, кафе Starbucks, магазин за био плодове и зеленчуци.
 • Изкуствено езеро, в което плуват лотоси и водни лилии.
 • Вили с черни, извити покриви.
 • Обширна библиотека и книжарница, които въплъщават страстта на Джак Ма към книгите, особено към бойните изкуства.

Значението на работата в екип, приятелството и ангажираността

В комплекса служителите на Alibaba често карат велосипеди, предоставени от компанията, в оранжевите цветове на компанията. Сред тези велосипеди тандемите символизират значението, което Alibaba придава на екипната работа, което има предимство пред търсенето на личен успех.

На всеки 10 май се провежда церемония по повод скорошните сватби на служители на Alibaba, предлагайки на булката и младоженеца много предимства.

Служителите трябва да приемат псевдоним въз основа на герои от романите на Джин Йонг или други книги за бойни изкуства.

Те имат възможност да организират мини референдум за управленско решение. Също така се насърчават, доколкото е възможно, да поемат отговорност и да делегират задачи, вместо да чакат йерархични инструкции.
Най-успешните служители са „Кралят на войниците“.

Employees

Шестте основни ценности на компанията:

 1. Клиенти. Клиентите винаги са на първо място.
 1. Работа в екип. Работата в екип се превръща в игри, песнопения, излети, система за чиракуване и наставничество, срещи „започнете сутринта и споделете вечерта“, награди и други изрази на благодарност към заслужили служители.
 1. Приветстване на промяната. Приветстването на промяната се изразява в политиката за човешки ресурси, която благоприятства мобилността (по отношение на продуктови линии и географско местоположение). Освен това Alibaba насърчава да не се страхувате от провали и грешки (компанията на това ниво е в пълен разрив с традиционната китайска култура, която смята провала за срам).
 1. Почтеност. За да поддържа тази цялост, Alibaba осигурява систематична ротация на позициите.
 1. Страст. В Alibaba служителите трябва да са страстни към своите задачи, като страстта е гарант за честност и работа. Освен това те работят според тази максима: „Работете щастливо, но живейте сериозно“, а не както обикновено се чува „Работете сериозно, живейте щастливо“.
 1. Ангажимент. Служителите на Alibaba (около 12 000 нови работници всяка година) трябва да живеят в съответствие с ценностите на компанията. Това се отразява и на половината от оценките им. И този ангажимент понякога продължава далеч отвъд тяхното присъствие в компанията. Днес има около 25 000 бивши служители на Alibaba, много от които са членове на ¨Orange club¨, асоциация, обединяваща възпитаници на Alibaba.

Jack Ma

Чрез историята на живота на Джак Ма, Дънкан Кларк разказва за пътуването на един вдъхновяващ човек. Започвайки от нищото, Джак Ма днес е не само много велик предприемач, но е и символична фигура на новата китайска икономика. Неговият глобален успех е изграден единствено върху силата на неговата предприемаческа решителност. Случайността в крайна сметка определя съдбата му. Така неговата среща и силното му приятелство със семейство Morley, катастрофалните му резултати по математика по време на изпитите, странното му първо пътуване до Съединените щати и откриването му на интернет, двата му предприемачески провала преди Alibaba, стартирането на Taobao и Tmall… и много други значими събития с възходи и падения, хвърлят светлина върху основателя на този китайски интернет гигант извън публичната арена.

Врата към друг модел на корпоративна култура.
Историята на този човек е смесена с тази на страна в разгара на политически и икономически катаклизми. Чрез кариерата на Джак Ма научаваме как Китай се е отворил към големите технологични и глобални медийни предизвикателства.

„Джак олицетворява потребителската и бизнес революцията в Китай, напредвайки на нови фронтове като финанси и медии, които отдавна са доминирани от държавата.“

Пътуването на Джак Ма ни превежда през китайския неокапитализъм и ни кара да открием света на китайското предприемачество, движено от интернет. Книгата също отваря врати към една много обширна вселена: китайската предприемаческа култура, която е на светлинни години от западните модели.

И накрая, „Alibaba: Империята, която Джак Ма построи“ е завладяваща книга, която освен че ни описва живота на Джак Ма и задкулисието на неговата предприемаческа империя, разширява общата култура по отношение на предприемачеството.