„И най-дългото пътуване започва с първата крачка“

Няма значение къде се намираш в момента, дали си в началото на жизнения си път или си го преполувил, дали си беден или имаш солидни доходи, дали си здрав или те мъчат болежки… Важното е да си дадеш ясна представа къде се намираш сега, точно в този момент, и къде искаш да стигнеш, какъв искаш да станеш, какво искаш да постигнеш.!?!…

Да си представим, че си във Варна и решиш да отидеш на фестивала в Ямбол. Отваряш приложението на карти в телефона си, откриваш къде се намираш, намираш гр. Ямбол, натискаш „упътвания“ и откриваш, че имаш три възможни маршрута с разлика от около 10 км. Сега обаче е 9 вечерта, а карнавала е след два дена – значи за да пристигнеш по обяд трябва да тръгнеш в неделя сутринта. Преглеждаш прогнозата за времето за да си приготвиш подходящо и удобно облекло. Разглеждаш заведенията в Ямбол и околните села, преглеждаш менюто и отзивите за да си избереш уютно местенце за обяд. Обаждаш се на приятелите си и питаш дали някой не иска да се включи в приключението, че хем ще е по-весело, хем ще разделите разходите.

Неделя сутрин е. Всичко е планирано и ти си готов за път. Обличаш се, палиш колата, вземаш приятелите си и потегляте. По пътя спирате да пиете по едно кафе, да си направите няколко снимки и продължавате.

Дали ще стигнете до Ямбол!? Дали по пътя няма да изникнат непредвидени обстоятелства!? Възможно е, но дали лесно ще те откажат….

Да си представим същата ситуация, но с дръг сценарии. Решаваш да ходиш на карнавал. Палиш колата и тръгваш. Обаждаш се на приятелителите си, но никой не иска да тръгва по това време. Няма значение, ти си решил и потегляш. Двоумиш се дали да тръгнеш към Бургас или към София. Къде е по вероятно да откриеш това, което търсиш?!… Започва да се стъмнява, завалява и дъжд, усещаш, че огладняваш, а все още не знаеш накъде точно пътуваш….

Дали ще стигнеш до карнавала?! Дали и най-дребните препятствия няма да те откажат от пътуването ти…

Има два вида хора: едните се лутат като кораби в океана и всяка вълна и всеки порив на вятъра променя курса им. Другите имат ясна дестинация и независимо от капризите на времето държат здраво картата с начертания маршрут и си позволяват само да заобикалят препятствията без те да могат да променят курса им.

Ако ти е писнало ежедневието да те лашка насам-натам, ако искаш сам да чертаеш съдбата си, събуди се и започни да живееш.

Ето как да го направиш стъпка по стъпка…

1. Създай визия за бъдещето си

Мечтай смело!

Представи си всяка област от живота си във възможно най-благоприятната светлина. Нямаш ли големи очаквания, значи продължаваш да живееш и да повтаряш миналото.

Създаването на визия не е еднократен процес. Трябва непрекъснато да я допълваш и разширяваш, всеки ден трябва да я пишеш и да си я визуализираш. Животът и поведението ти започват веднага да се изменят, когато започнеш да си представяш едно различно бъдеще и упорито се стремиш към него.

Наличието на визия за живота означава, че вече не ти пука какво мислят хората за теб; че си готов да започнеш да живееш живота на мечтите си; че ще спреш да се движиш по течението; че независимо от родители, приятели и социална среда ще създадеш живота който искаш.

Колкото по-подробно, толкова по-добре, колкото по измеримо, толкова по-добре. Мозъкът ни обича числа, дати, събития. Направи визията си измерима, определи крайна дата, представи си я с подробности, почувствай я, усети я със всичките си сетива.

Не се отказвай, дори да не знаш какво точно искаш в този момент. Започни да преследваш желанията си и със всяка малка победа ще изграждаш увереност, която ще ти помогне да разшириш въоръжението си и добиеш по – ясна представа за визията си. А за да помогнем на увереността ти идва и следващата стъпка.

2. 90 дневно предизвикателство.

Това е една система за измерване на напредъка, която ще ти помогне да увеличиш увереността в собствените си сили.

Задай си няколко малки цели (максимум 5), които трябва да се опиташ да постигнеш в следващите три месеца, и които ще те доближат до мечтаната визия. Нека бъдат в различни области на живота ти – здраве, семейство, любовни връзки, кариера, развитие, пари…

Приключвайки тримесечието си отговори на следните въпроси:

Какво успя да постигнеш?

С колко се доближи до мечтаната визия?

Преглеждайки успехите си стана ли по-самоуверен?

Тренирай мозъка си да забелязва, да се фокусира и да обръща особено внимание на напредъка ти. Това ще те кара да се вълнуваш, а това е важно, защото усещанията и движението дават увереност. Увереността е в основта на въображението и постигането на даже невъзможни неща.

И не забравяй да празнуваш, празнувай всяка своя победа, колкото и малка да е тя, защото нали знаеш капка по капка прави вир.

Вземай си няколко часа почивка на всеки 90 дни за да мечтаеш, да планираш, да разсъждаваш, да визуализираш, да правиш стратегии за бъдещото тримесечие и да анализираш предходното.

3. Отдай се изцяло

И така… Вече имаш голямата картина. Изпълнил си 90 – те дневни цели и си повишил увереността си. Сега имаш нужда от мотивацията да продължаваш постоянно, всекидневно, стъпка по стъпка към целта. Трябва напълно да и се отдадеш, да потънеш в нея. Състоянието, в което човек изпада, когато губи представа за пространство и време е главозамайващо. Опитай да го постигнеш . Отдай му се. Това е пътя.

Трябва да го планираш…

Трябва да решиш да живееш в тази еуфория…

Трябва да бъдеш постоянен…

Спортистите са чудесен пример за това състояние – загубят ли фокуса си – губят победата.

Артисти изследвани с машина за Ядрено-магнитен резонанс показват значителна промяна, когато са в роля. Това показва, че един и същи човек играейки друг, променя мозъка си.

Затова вместо да продължаваш да храниш мозъка си с миналото си и със своите грешки започни да проектираш бъдещето си и да изграждаш мечтания характер.

Кой искаш да бъдеш?

Представи си го…

Почувствай го…

Представи си го изпълнено…

💛 Зори
⭐⭐⭐⭐⭐