Алое Барбаденсис Милър – най-ценното от над 200-те вида алое. „Царицата на билките“, „Растение на безсмъртието“, „Лек от природата“, Мълчаливият лечител“ или накратко казано Алое Вера!

Днес хората все повече осъзнават колко важно е здравето им. Те поемат отговорност за собственото си здраве и започват да гледат на храната като на лекарство, стараят се да търсят оптималната храна, която да поддържа здравето и доброто им самочувствие.

Гелът от Алое Вера съдържа 200 активни съставки – витамини, минерали, аминокиселини, ензими и полизахариди, които подобряват усвояването на полезни елементи от организма.

„Човеткото тяло произвежда 24 милиона клетки дневно. Когато им предоставим подходящите хранителни елементи, необходими за оптимално развитие; ние подобряваме обмяната на веществата, изгарянето на токсините и чувстваме нов прилив на енергия“, споделя д-р Грег Хендерсън.

„Хората трябва да осъзнаят, че лечението се извършва от самия
организъм, а не от лекарствата“, пише още д-р Хендерсън.

„Организмът има нужда от стимул да активира нормални свои функции, които лекуват и възстановяват.“

Нека прегледаме някои от основите групи полезни елементи, съдържащи се в гела от алое, за да опознаем малко по-добре растението – чудо:

Лигнин – целулозно вещество, което дава на алоето невероятните му свойства на дълбоко проникване в кожата.
Сапонини – естествени производни на сапуна със силно антимикробно
действие. Ефективно се справят с бактерии, гъбички и дрожди, като тези от рода Саndida. Съставляват 2,91% от гела от Алое Вера.
Антрахинони – традиционно се считат за разслабителни. Като по-важните от тях и тяхното действие са:

1. Алоин – пречистващо
2. Барбалоин – антибиотично и пречистващо
3. Изобарбалоин – аналгетично и антибиотично
4. Антранол
5. Антрацен.
6. Йоетична киселина – антибиотично
7. Алоев емодин – бактерицидно и разслабително
8. Канелена киселина – антимикробно и антигъбично
9. Естер на канелената киселина – аналгетично и анестетично
10. Етерно масло – успокояващо
11. Хризофанична киселина – антигьбично
12. Алое улцин – възпира стомашната секреция
13. Резистанол

Ето по-важните витамини, съдържащи се в алоето и полезните им свойства за здравето:

1. Витамин А (Бета каротин) – антиоксидант, заздравява кожата, очите, лигавиците, имунната и дихателната система. Предпазва от инфекции и от появата на бръчки.
2. Витамин В1 (тиамин) – успокоява нервите, действа добре на
сърдечносъдовата система и мускулите. Подпомага храносмилането и мисловната концентрация.
3. Витамин В2 (рибофлавин) – засилва съпротивителните сили на организма, подобрява зрението и спомага за растежа. Важен за здрава коса и нокти.
4. Витамин В3 (ниацин) – играе роля за метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, за доброто кръвообращение, здравето на кожата и функционирането на нервната система.
5. Витамин В6 (пиридоксин) – играе роля при образуването на кръвни
телца, засилва зрението, заздравява косата, подпомага имунната система и растежа на нови клетки. Необходим е за балансиране на хормоналните
промени при жените. Може да помогне за предотвратяване появата на пърхот, екзема и псориазис.
6. Витамин В12 (цианкобаламин) – необходим е за производството на
червени кръвни телца, стимулира апетита, незаменим за клетъчния обмен и нормалното кръвообразуване. Ускорява мисловните процеси, предпазва от алергии.
7. Витамин С (аскорбинова киселина) – антиоксидант, заздравява съединителната тъкан (кожа, коса, стени на капиляри и др.) и костите, зарежда с енергия, засилва имунната система. Свързва се с предпазването от дегенеративни изменения като катаракти, сърдечносъдови заболявания и някои форми на рак.
8. Витамин Е (токоферол) – силен антиоксидант, регенерира кожата,
засилва имунната система, стимулира сърдечносъдовата и нервната система.
9. Холин – подпомага контролирането на теглото и нивото на холестеропа, поддържа клетъчните мембрани здрави, потържа нервната система, засилва паметта.
10. Фолиева киселина (витамин В9) – необходима за развитието на
кръвните клетки, за синтеза на ДНК и РНК, за растежа на клетките, производството на енергия и образуването на аминокиселини. Дефицитът и води до анемия. Играе ключова роля за развитието на нервната система на зародиша.

Човеткият организъм се нуждае от съвсем малки количества минерали, но въпреки това те са от особена важност за правилното му функциониране. Алое Вера съдържа много от полезните за здравето минерали в количества най-подходящи за нашето тяло: калций, манган, натрий, мед, магнезий, цинк, желязо, калий, хром и др.

Алое Вера съдържа монозахариди като глюкоза и фруктоза, както и важни полизахариди. Различни
съставки на тези съединения помагат при артрит, високо кръвно налягане и лошо храносмилане, както и намаляват холестерола, подобряват функционирането на черния дроб и подпомагат заздравяването на костите, като стимулират усвояването на калция и фосфатите.

Организмът ни се нуждае от 22 аминокиселини за изграждане на протеините. Алое Вера предлага 20 от тях. Но още по-същественото е, че то съдържа седем от осемте незаменими аминокиселини, които организмът не произвежда сам: изолюцин, люцин, лизин, метионин, фениаланин, треонин и валин.

Ензими – органични катализатори, които по своята същност представляват протеини. На тях до голяма степен се дължат свойствата на алоето да подпомага храносмилането. Те участват в разграждането на храната и способстват за пълноценното й усвояване от организма. Ето някои от тях: амилаза, брадикиназа (стимулира имунната система), каталаза
(предотвратява натрупване на вода в организма), целулаза (отговаря за
разграждането на целулозата), фосфо-креатин (мускулен ензим), липаза (участва в храносмилането), протеаза (хидропизира протеините).

Растителни стероли – естествени стероиди с противовъзпалителни качества. Сред тях са пупеол (антисептик и аналгетик), кампестерол и добър холестерол. „Лошият“ холестерол причинява мастни натрупвания по стените на кръвоносните съдове, а наличието на „добрия“ намалява риска от стеснения и запушвания. С други думи, холестеролът в гела от алое подпомага изчистването на стените на кръвоносните съдове от този, приеман с храни от животински произход.

По-голямата част от продаваните по магазините продукти съдържат силно разредено и неправилно преработено алое, което не оказва почти никакъв ефект. Ако алоето не се преработи до 8 часа след откъсването на листото

от растението, то бързо губи своята ефикасност. ІАЅК (Интернационалният научен съвет за алое) прави изследвания, с които установява какво количество алое е използвано в даден продукт и дали то е преработено правилно. Ето защо експертите силно препоръчват на хората, които искат качествено алое, да тьрсят печата на ІАЅК върху опаковката.

Надявам се, че съм те накарала да се замислиш за своето здраве и да решиш кое е по-добре: дали да се лекуваме с хапчета, когато се разболеем, или да защитим и изчистим организма си и той сам да се бори с болестите!?!

Ако имаш въпроси – каквито и да са те – пиши ми, ще се опитам да ти отговоря😊

💛 Зори

🌟🌟🌟🌟🌟