Понякога …. най-малките неща, заемат най-голямо място в сърцето ти. Малко Внимание, малко Мисъл за другите – и всичко би изглеждало иначе! – каза Пух

Любовта не е силната ми страна – никога не съм я разбирала. Чудех се как хората могат да живеят цял живот заедно – не си ли омръзват, не се ли изчерпва тази любов, не са ли си достатъчни сами…

Любовта започва тогава, когато най-малко си готов за нея и остава завинаги, ако се опиташ да я разбереш. Тя е смисъла на живота и започваш да се чудиш, как си живял без нея до сега! Тя е да намериш някого, с когото щастието е възможно всеки ден. Тя е малки компромиси и големи обещания, уважение, признателност, раздаване… Тя е сложна наука…

На практика обаче много хора родени един за друг понякога се карат, спорят, определено не се разбират. Накрая се разделят, и не защото не се обичат, а защото всеки говори на своя любовен език. Да го разбереш и да го приложиш, означава да намериш общ език с любимия, а това умение е ключът към дългата и щастлива любовна връзка.

Подробностите за тези взаимоотношения научих от книгата на Гари Чапман – „Петте езика на любовта“. Както вече казах не съм любовен експерт, но разбрах неща, които ми помогнаха във връзките с приятели, семейство, колеги и най-вече в любовта. Преди това много от отношенията с околните ми се проваляха, и не защото не полагах усилие, а защото показвах любовта или признанието си по погрешен начин. Има пет основни езика, с които ние показваме любовта си, или я получаваме. Начина, по който един човек се чувства обичан не е задължително да е същият, по който друг човек разбира любовта.

Петте езика са:

  1. Силата на думите
  2. Време заедно
  3. Подаръци от душа
  4. Помощта без която не можем
  5. Физическото докосване

Нека се опитам да обясня какво значи това:

За хората, които усещат любовта с ушите си е важно да бъдат насърчавани с подкрепящи изрази и искрено възхищение. Думите са голяма сила – могат да изградят или да съборят хора, които са подвластни на този език.

Време заедно, но качествено. Да гледате телевизия може да не е най-добрия вариант. Хората обичащи по този начин искат диалог с неподправен интерес, изслушване, споделяне, смислени взаимоотношения. Това време е много ценно за тях и те страдат, ако партньорът им изглежда незаинтересован.

Подаръците от сърце – без значение дали са скъпи или големи, дали са купени или изработени – означават, че мислите за тях. Мислите, когато ги подарявате, мислите когато ги подготвяте. Те са визуален символ на активната любов.

Има хора, които обичат да им се помага. Те са благодарни, когато близките им ги подкрепят в трудности и предизвикателства. Това са неща, които човек оценява и е благодарен за помощта. Ако действате и с позитивен дух, със сигурност ще покажете любовта си, по-силно от които и да е думи.

Петият език е докосването. Той е за хората, които не могат да живеят без физическа ласка, както детето не може без прегръдка. Всеки знае, колко емоционален е допирът идващ от любящи ръце, потупването по рамото от колега, целувката по челото от родител. Да се държим за ръце докато се разхождаме в парка, да се гушкаме докато гледаме филм, приятния масаж, прегръдката за „Добре дошъл“ – това е израза на физическото докосване.

И така съществуват пет езика на любовта, с които всеки човек проявява своите чувства. Това са думите за похвала, времето заедно, подаръците, помощта и докосванията. Всеки един от нас говори на един, максимум на два от тях. Когато сме във връзка ние обикновено изразяваме любовта си на нашия език, а много често партньора на друг език – това е съвсем нормално. Трябва да се научим да говорим за любовта си така, че да бъдем чути. Ако научим езика на любовта на партньора си и го говорим правилно тогава всичко ще е прекрасно. Всеки изразява и приема любовта по различен начин. Затова не се чудете, ако вместо да се зарадва на скъпо бижу, дамата на сърцето Ви е очарована, че помагате в приготвянето на вечерята. Или колкото и да повтаряте на избраника си, че го обичате, той сякаш не Ви чува, но се разтапя щом се гушнете в него и го целунете страстно. Ако не можете да прецените кой е вашият любовен език, можете да си направите този тест.

Разпознайте езика на любовта на партньора, като наблюдавате как той Ви обича. Раздавайте любовта си по начина, по който я получавате и връзката ви ще добие други измерения.

Това са само малко примери от тази чудесна книга на Гари Чапман „Петте езика на любовта„. Горещо Ви препоръчвам да я прочетете, тук може и да я слушате 🎧

От всички страсти любовта е най-силната, защото атакува едновременно и сърцето и ума и сетивата! Lao Tzu

Радвам се, че прекарахте с мен няколко минути, надявам се да Ви е било интересно. Много неща научаваме от книгите, но за да имаме реални резултати в живота си трябва да действаме. Затова нека тази година посветим на действието, нека всяко нещо, което научим да приложим и да се радваме на един по-добър и по-смислен живот!

Приятна и уютна зимна вечер!

💛 Зори

🌟🌟🌟🌟🌟