*** Salses-le-Château *** е крепост в област Pyrénées-Orientales в южна Франция, в село Salses-le-Château, на югозапад от Leucate и на около 20 километра северно от Perpignan.

     Построена през XVI век от Ferdinand II и Isabel, Queen of Castille, за да пази древната граница между Франция и Испания .

     Вижда се от автомагистрала A9 и може да се посети от паркинга за почивка на магистралата.

     Това място е било част от ключов транспортен маршрут, датиращ от римско време. Salses-le-Château е построен от каталонците през 1497 г., за да защити границата си с Франция на север.

     Крепостта е била неуспешно обсаждана няколко пъти – дори още преди строителството да е завършено през 1503 г. Едва през 1642 г. е окончателно завладяна от французите по време на Тридесетгодишната война.

     С подписването на договора „Pyrenees“ през 1659 г., който измества испанската граница по-на юг, Форт дьо Салсес губи стратегическото си значение

     Въпреки липсата на конкретна роля, крепостта е отчасти подсилена допълнително от Vauban, известен военен инженер, в края на 17 век.

     Форт де Салсес е доста необичаен архитектурен паметник, тъй като по дизайн е средновековен замък, но включва и по-модерни отбранителни способности. Използването на артилерия по онова време създава нужда от по-дебели и по-здрави стени и способност да се стреля от вътрешността на замъка.

     Стените на замъка са с дебелина повече от 10 метра и са изградени от камък и червена тухла.

     Цялата конструкция е на няколко метра по-ниско от околния пейзаж, като идеята е стените да бъдат много по-здрави и с по-малка площ за възможна атака,  както и да се осигури платформа за артилерията на замъка.

     Крепостта е заобиколена от дълбок ров (сега празен), който първоначално е бил преминаван с помощта на два подвижни моста, един преди и един след самостоятелна кула, която се намира в канала.
    
      Първоначално крепостта е била много по-висока от днешната, но Вобан е наредил височината й да бъде значително намалена.

     В централната част е разположен голям двор и няколко сгради. Крепостта е обширна и обхваща почти хектар земя и е побирала едновременно повече от 1500 души. Можела е да издържи обсада, продължаваща няколко месеца. Вътре са разположени конюшните, параклиса, баните и пекарните.

     Историята на крепостта датира от времето на Ханибал. През 218 г. пр. н. е. . Той планира да прекоси Галия (дн. Франция) и да нахлуе в Рим. Емисарите на римляните помолили галите да се противопоставят на настъплението на Картагенците. Галите отказват и на Ханибал е разрешено да отиде по-далеч. Римляните си спомнили това и когато окупирали Галия, построили лагер в Салсес.

     Посетихме замъка в неделя и учудващо дори и в този студен октомврийски ден имаше доста посетители. Въпреки това обширният вътрешен двор беше почти празен. Огромният размер на крепостта, я правеше да изглежда някак не на място, по-скоро разположена в някаква алтернативна реалност. Силният вятър, който тук е съвсем обичаен, минаваше през нея без никакво съпротивление. Тук в областта дърветата растат на една страна, а корените им сигурно са много по-големи от короната им, за да устоят на вечните ветрове.
    
      Ако минавате наблизо можете да посетите замъка  всеки ден от 10:15 до 12:30 и следобед от 14 до 17 часа. Цената за възрастен е 8€ а за деца и юноши под 18 години е безплатно. Замъкът е затворен на 1 януари, 1 май, 11 ноември и 25 декември.  За обиколката ви е нужен около час и половина.

 
     Приятна разходка!
                        
      
  Salses-le-Château            11 октомври 2020
💛  Зори
⭐⭐⭐⭐⭐