През 1985 г. близо до град Бон на крайпътно място за почивка е изграден мемориал в памет на една от най-трагичните пътни катастрофи в Франция.

В 20:00 ч. на 30.07.1982г. два автобуса с деца тръгват на летен лагер от град Crépy-en-Valois (близо до Париж) за Aussois – френските алпи. Малко след полунощ, когато движението е все още много натоварено, завалява дъжд. На магистрала А6 близо до Бон, където платното се стеснява от три на две ленти две коли изпреварват втория автобус, но в този момент първият набива спирачки и втория помита и двете коли. Резервоарът на едната изтича на пътното платно и се запалва. Шест автомобила пламват. Първият автобус е бил евакуиран от учителите и шофьорите, но вратата на втория е била блокирана от разбитата кола. Въпреки това двама от учителите са успели да измъкнат 15 деца през задната част на автобуса, но 44 остават в капан заедно с двама учители и двама шофьори. В колите останали между автобусите всичките петима пътници включително и две деца загиват.

Семействата са информирани за инцидента в 6 часа сутринта. Много от детските телца не са били идентифицирани и са погребани в общ гроб в Crépy-en-Valois.

Мария-Андре Мартин е майка на три деца загинали в трагедията, четвъртото и дете е било спасено. Тя създава асоциация на жертвите на Бон, която се присъединява към Националната федерация на жертвите на колективни злополуки.

Много от инцидентите по пътищата могат да бъдат избегнати! Карайте внимателно! Всеки миг невнимание или несъобразяване с пътната обстановка може да е фатален!

Започват отпуските, и интензивния трафик! Бъдете предпазливи!

Пожелавам на всички приятни летни емоции! Пазете се!

💛 Зори

🌟🌟🌟🌟🌟